Συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τ

Συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Το τελευταίο διάστημα, κυρία Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, βλέπουμε πραγματικά μια πολύ σημαντική προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων, τα οποία εκκρεμούσαν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι βλέπουμε νομοσχέδια που λύνουν εκκρεμότητες, πολλά από τα οποία δεν χρειαζόντουσαν ιδιαίτερα πολλά χρήματα, αλλά είναι νομοσχέδια σημαντικά, είναι πρωτοβουλίες οι οποίες δίνουν ανάσα σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα.

Βεβαίως από την άλλη πλευρά έχουμε σύσσωμη την Αντιπολίτευση αλλά ειδικότερα, θα έλεγα, την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση όλων αυτών των χρόνιων προβλημάτων σαν προεκλογικά τερτίπια της Κυβέρνησης, σαν προεκλογικές παροχές κλπ. Καταλαβαίνω και νομίζω ότι πρέπει να καταλαβαίνουμε όλοι μας την αγωνία του ΠΑΣΟΚ να συγκρατήσει τη συνοχή του και, αν θέλετε, να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο τους οπαδούς του. Αυτό όμως που είναι σαφές είναι ότι οι εκλογές έχουν γίνει μόλις πριν από δεκαοκτώ μήνες, λιγότερο από δεκαοκτώ μήνες, ότι ο τόπος έχει μια ισχυρή, αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ότι οι εκατόν πενήντα ένας Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι μια γροθιά, έχουν απόλυτη συνοχή και στηρίζουν και εμπιστεύονται απόλυτα τον Πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή. Επομένως τέτοιου είδους αναφορές σε προεκλογικές παροχές ή οποιεσδήποτε άλλες επισημάνσεις που κάνουν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και η προσπάθεια να δημιουργήσουν προεκλογικό κλίμα, ειδικά κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που αντιμετωπίζει όχι μόνο η χώρα αλλά γενικότερα ο κόσμος, θεωρώ ότι κάνουν πολύ κακό και ειδικότερα κάνουν κακό στην οικονομία, γιατί δεν δημιουργούν το κλίμα σταθερότητας που χρειάζεται, δεν δημιουργούν το κλίμα ανάπτυξης που είναι απαραίτητο έτσι ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση που βεβαίως έχει επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.
Εν πάση περιπτώσει, για τα συγκεκριμένα ζητήματα εμένα και νομίζω και τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει επί της ουσίας αν οι παροχές αυτές, αν η επίλυση των προβλημάτων αυτών είναι προεκλογικά, όπως τα χαρακτηρίζει η Αντιπολίτευση, ή είναι ουσιαστικά αντιμετώπιση προβλημάτων που χρόνιζαν και έπρεπε επιτέλους κάποτε να λυθούν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Όπως έλεγε άλλωστε και ο γνωστός, αείμνηστος Κινέζος επαναστάτης Μάο Τσε Τούνγκ: «Δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας, αν είναι άσπρη ή μαύρη. Σημασία έχει αν πιάνει τα ποντίκια». Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε και όχι από τις προθέσεις που διαβλέπουν εκ του πονηρού διάφοροι συνάδελφοι.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
: Έλεγε κι άλλα ο Μάο!


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Έρχομαι στο δεύτερο ζήτημα. Θεωρώ ότι στο άρθρο 70 η Κυβέρνηση έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Να θυμίσω τι γράφει το άρθρο 70. Αφορά την «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», το ποιοι μπαίνουν στην «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» και για πόσο χρονικό διάστημα μένουν στο αρχείο της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», δηλαδή του διατραπεζικού συστήματος που ελέγχει αυτούς οι οποίοι δεν πλήρωσαν έγκαιρα κάποιες επιταγές που είχαν. Κάνουμε, λοιπόν, ένα βήμα και μειώνουμε τα επτά χρόνια παραμονής στο αρχείο στα πέντε. Η Κυβέρνηση με τροπολογία της αυξάνει το χρόνο, σύμφωνα με τον οποίο αν δεν πληρωθεί μία επιταγή μπαίνει κάποιος στο σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», από οκτώ μέρες σε δεκαέξι.
Η τρίτη διόρθωση που κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι το ποσό της επιταγής από 150 ευρώ το πάει στα 500 ευρώ.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικές αλλαγές. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, νομίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορούσαμε να δείξουμε λίγο περισσότερη γενναιοδωρία.
Επανέρχομαι, λοιπόν, γιατί ήμουν ο πρώτος που το έβαλα στην Επιτροπή Οικονομικών -και το ξαναβάζω- και λέω ότι καλό θα ήταν να κινηθούμε ακόμα πιο φιλικά προς τον πολίτη και ειδικότερα προς τον πολίτη που δεν είναι υπότροπος, αλλά για πρώτη φορά του συμβαίνει το πρόβλημα αυτό και για τον οποιονδήποτε λόγο -παραδείγματος χάριν οικονομικές δυσκολίες- αδυνατεί να είναι συνεπής σε μια επιταγή του.
Ας πάει, λοιπόν, αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή η πληρωμή της επιταγής στον ένα μήνα, αντί για τις δεκαέξι μέρες, που τώρα με την τροπολογία της Κυβέρνησης γίνεται, ας πάει το ποσό από τα 500 ευρώ, τουλάχιστον στα 1000 ευρώ.
Τρίτον, το χρονικό διάστημα των πέντε χρόνων, σύμφωνα με το άρθρο 70, που μένει κάποιος στο αρχείο της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», θεωρώ ότι είναι μεγάλο. Ας μειωθεί ακόμη περισσότερο. Τα τρία χρόνια νομίζω ότι θα ήταν επαρκή, για να δίνουμε τη δυνατότητα σ' ένα μικροεπαγγελματία, σ' έναν άνθρωπο που για πραγματικά αντικειμενικούς λόγους δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, μετά από τρία χρόνια να ξεκινήσει και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.
Φυσικά η επισήμανσή μου αυτή και η αναφορά δεν έχει καμμία σχέση με τους κατ' επάγγελμα απατεώνες, αυτούς δηλαδή που κατ' επάγγελμα αφήνουν ακάλυπτες τις επιταγές και δεν πληρώνουν, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση.
Επίσης, με τροπολογία που έχει κατατεθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δίνεται παράταση ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών για άλλους δύο μήνες, δηλαδή είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Μα, συγγνώμη, ήδη είμαστε στα τέλη Ιανουαρίου και ώσπου να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο νόμος, θα έχει περάσει και ο μισός Φεβρουάριος. Θεωρώ ότι είναι πολύ μικρής χρονικής διάρκειας η πρωτοβουλία αυτή και μάλιστα όταν έχουμε και δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Νομίζω ότι μια εξάμηνη παράταση για τη ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και θα έδινε μια ανάσα στους επαγγελματίες που χρωστάνε, που θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα.
Η τρίτη τροπολογία που θα πρότεινα να την αντιμετωπίσουμε πιο γενναιόδωρα είναι σχετικά με τη χρονική παράταση για τη διαδικασία περαίωσης. Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία περαίωσης ολοκληρώθηκε στις 31.12.2008 και με την τροπολογία που κατατέθηκε, δίνεται παράταση δύο μηνών, δηλαδή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ισχύουν τα ίδια που είπα προηγουμένως, ότι ώσπου να δημοσιευτεί ο νόμος, θα έχει περάσει ήδη ο ενάμισης μήνας και θα μένουν ελάχιστες μέρες για τη διαδικασία της περαίωσης. Όμως, θα έλεγα ας πάει λίγο παραπίσω και αυτό. Ας γίνει η παράταση ένα εξάμηνο.
Και όχι μόνο αυτό, υπάρχει και ένα άλλο πρακτικό πρόβλημα, ότι το ποσό που απαιτείται να δώσει κάποιος επαγγελματίας για να κάνει την περαίωση, είναι το 20% του ποσού που υπολογίζεται, του ποσού που πρέπει να πληρώσει. Αυτό είναι ένα ποσοστό που είναι πολύ μεγάλο. Ας μειωθεί στο 10% και ας γίνουν λίγο περισσότερες οι δόσεις, για να μπορέσουν όλοι οι επαγγελματίες που χαίρονται και θέλουν την περαίωση να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Μια άλλη τροπολογία που απασχόλησε πολύ τους συναδέλφους εδώ πέρα -και φαντάζομαι θα μονοπωλήσει και τη συζήτηση- είναι η περίφημη τροπολογία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία επιτέλους για πρώτη φορά -είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία και τη χαιρετίζω- αντί να επιδοτείται η ανεργία, επιδοτείται η απασχόληση.
Πίστευα και πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι από όλες τις πτέρυγες θα βγουν και θα πουν «Μπράβο» στην Κυβέρνηση που έκανε ένα πολύ καλό βήμα, επιδοτεί δηλαδή την απασχόληση. Γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν επιδοτούμε ανέργους. Δίνουμε δουλειά στους ανθρώπους και τους δίνουμε χρήματα και καλά χρήματα για τη δουλειά αυτή.
Και οι συνάδελφοι αντί να κοιτάνε την ουσία, ασχολούνται με τη διαδικασία και λένε: «ναι, αλλά με ποια διαδικασία θα είναι αυτή;» και όλα τα σχετικά. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια μικροψυχία που δεν τους ταιριάζει και δεν ταιριάζει σε κανένα μέσα σ' αυτήν την Αίθουσα. Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα και να επιδοτεί την απασχόληση είναι πάρα πολύ σημαντική και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Χρειάζεται, λοιπόν γενναιοψυχία. Ας ψηφίσουμε ομόφωνα την τροπολογία αυτή, γιατί πραγματικά δίνει λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, δίνει δουλειά σε εξήντα χιλιάδες εργαζόμενους και είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ας μην στεκόμαστε σε διαδικαστικά τερτίπια.
Κλείνοντας θέλω, επίσης, να χαιρετήσω και θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την τροπολογία που κατατέθηκε για την επέκταση του επιδόματος κοινωνικής συνοχής και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι άλλες 200.000 συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα, θα πάρουν αυτό το επίδομα κοινωνικής συνοχής.
Θεωρώ ότι είναι μια ακόμη σημαντικότατη απόδειξη του ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο, ένα λαϊκό κόμμα που πάνω από όλα υπηρετεί τον πολίτη και ειδικότερα τον πολίτη που έχει μεγαλύτερες ανάγκες και στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη που πρέπει να νοιώθει ο ένας προς τον άλλο.
Ευχαριστώ πολύ.